Farkındalık Terapisi

Farkındalık Terapisi

Farkındalık Terapisi
Panik atak hayatınızın dönüm noktalarını kollar. hayatınızda yaşadığınız maddi ve manevi kayıpları, iflas etme, iş kaybı, eş kaybı, şehir değiştirme, askere gitme, anne olma. vs hayatınıza etki edecek önemli bir değişiklikten sonra 6 ay ila 1 yıl arasında panik atak hayatınıza çıkar gelir.

ilk deneyim yaşandığında “galiba ölüyorum, ölüme yakınım” gibi bir his hissedilir. çok ciddi sağlık sorunu yaşadığınızı zannedersiniz. kalbiniz çarpıyordur. nefes almakta zorlanıyorsunuzdur. belki boğazınızda yumru oluşur. terliyorsunuzdur. mideniz bulanıyor olabilir.

ilk deneyiminizde belki acile götürülmüşsünüzdür. acilde kan idrar testiniz yapılmıştır. rkg niz çekilmiştir. çoğu zaman doktorlar size bişeyiniz yok demişlerdir. bu bişeyiniz yok cümlesi belki sizi çok üzmüştür. çünkü siz içinizde ne yaşadığınızı biliyorsunuz.

hastalığınızın panik atak olduğunu daha bilmez iken iki sorunla karşı karşıya gelirsiniz. birinci sorun adını bile bilmediğiniz, tahlillerde bile isimlendirilmeyen bir rahatsızlık yaşıyor olmanız. 2. si ise her ne yaşadı iseniz ya tekrar gelirse endişesi.

doktorların sizi teşhis edemeyişi ve sizin acama ya bi daha yaşarsam endişeniz ile bir süre sonra tekrar ortaya çıkar. panik atağın o eşsiz deneyimini tekrar yaşar bulursunuz kendinizi.

doktora tekrar tekrar gidersiniz ve her gidişinizde size “sizin bir şeyiniz yok” sözü söylenir. kendiniz ve çevreniz buna çok şaşırırsınız. en sonunda bir doktor çıkar ve “sende panik atak olabilir. bi psikiyatra git” derse bu sizin hayatınızın dönüm noktası olur. psikiyatrist sizi 25 dk dinledikten sonra tehşisinizi koyar. size panik atak olduğunuzu söyleyince o gün sizin için çok mutlu bir gündür. çünkü isimlendirilememiş hastalığınızın bir ismi vardır. ne olduğunu bilmediğiniz sorununuza bir ad konmuştur. panik atak olduğunuzu eşinize dostunuza anlatmaya başlarsınız.” bende bir sorun olmadığını düşünüyordunuz. bakın bende bir sorun varmış. rahatsızlığımın adı panik atakmış” dersiniz.

bu aşamadan sonra sorununuz 3 e ayrılır. panik atak gelecek korkusu. ilaçların yan etkisi, ve sizin hastalığınızı ciddi bulmayıp size destek vermeyen yakınlarınız sorunları.

pisikiyatriye gidersiniz. size bir hap verir ve 2 ay sonra tekrar gelmenizi söyler ama antidepresif ilaçlar yan etkileri olan ilaçlardır. sizin iştah durumunuzu etkiler, uyku durumunuzu etkiler, dikkatinizi etkiler en önemlisi yaşam seviyenizi etkiler.

anti depresif ilaçlar kanser ilaçlarına benzer. kanserde kullanan ilaçlar kanser hücrelerini öldürür aynı zamanda yaşayan canlı hücrelerimizi de öldürür. anti depresif ilaçları aldığınız zaman üzülmezsiniz ama sevinmezsiniz de. ağlamazsınız ama gülmezsinizde. bu ilaçlar endişenizi, üzüntünüzü yatıştırırken yaşam sevincinizi de elinizden alır. bu ilaçları kullandığınızda ilk bir ay endişenizin yatıştığını görürsünüz. “oh ne güzel. kurtuldum dersiniz” bir süre sonra belirtiler tekrar geri gelir. siz yine psikiyatrise gidersiniz. bu sefer ya ilaç dozu artırılır yada 2. bir ilaç eklenir. ilaç dozu artırıldığında ve 2. bir ilaç eklendiğinde olacak şey yan etkilerin artmasıdır. uzun bir süre siz bu psikiyatris ve ev arasındaki gel gitlere devam edersiniz. sonuç olarak tıbba olan inancınızı kaybedersiniz.